mag. Maja Hostnik, direktorica Mladinske mreže MaMa.

mag. Maja Hostnik, direktorica Mladinske mreže MaMa.

Še danes občutim veselje in vznemirjenje ob tem, ko se spomnim, kako je bilo, ko sem dobila svojo prvo redno službo, zaposlitev in podpisala pogodbo o zaposlitvi. Bila sem stara skoraj 26, po enem letu konkretnega študentskega dela in v prvem letniku podiplomskega študija. Svojo prvo redno zaposlitev sem dobila v mladinskem centru, pred desetimi leti. Diplomirana družboslovka. Niti takrat družboslovcu ni bilo lahko dobiti službo, kaj šele danes. Ko gledam nazaj in se spominjam svojih prvih občutkov, dobim motivacijo za to, da ustvarjam delo in delovna mesta za druge, v največji meri za mlade. Življenjska in karierna pot sta me preko mladinskega centra in nato podjetništva pripeljali nazaj v mladinski sektor; povsem po naključju in sedaj lahko tu ustvarjam zaposlitve za mlade in tudi zase. Vesela sem, da lahko uresničujem to vizijo in misijo v mladinskem sektorju, saj je prav tu veliko priložnosti. Kot delodajalka in kot ustvarjalka priložnosti zase in za druge pa spoznavam, da brez ukrepov aktivne politike zaposlovanja ne bi mogla uresničevati svojih ciljev in ciljev organizacije.

Danes se tega kot delodajalka še bolj zavedam, znam spoštovati vsak trud in sem hvaležna mnogim predhodnikom za ustvarjanje pogojev zame in druge. Resnično me veseli, ko dobimo odobren kašen projekt ali sprejet razpis na Zavodu RS za zaposlovanje za nove sodelavce, saj s tem damo priložnost mladim, da zaživijo in se izrazijo skozi svoje delo. In ob tem, ko podpišem pogodbo o zaposlitvi, se vedno znova spomnim svojih občutkov ob prvi zaposlitvi in dobim dodatno motivacijo in razlog, da to omogočim tudi drugim, predvsem mladim.

Še naprej je treba ustvarjati priložnosti in zaposlitve za mlade, saj bomo drugače zapravili njihov potencial in njihovo vero v življenje, pozitivno mišljenje, energijo in zagon za delo.

Brez ukrepov Aktivne politike zaposlovanja in Jamstva za mlade ne bi bilo mnogih zaposlitev, niti organizacij za mlade in najverjetneje tudi ne kakšnega produkta iz sveta podjetništva in gospodarstva. Glejmo pozitivno naprej in opremimo mlade z znanjem in izkušnjami, da bodo ustvarjali prihodnost zase in za nas.

Naj živijo junaki zaposlovanja in vrnimo jim prihodnost!

mag. Maja Hostnik, direktorica Mreže MaMa