Tamara - prvi Izziv

Tamara Orož zaposlena v Mladinskem centru Dravinjske doline preko ukrepa “Prvi Izziv”.

Letos bom dopolnila 26 let in do sedaj še nisem imela nobene resnejše zaposlitve. Kot oseba s karakterjem kot je moj, sem se večkrat vprašala: »Mi sploh lahko uspe?« Kljub želji po delu in zaposlitvi, ter neomajnemu iskanju zaposlitve mi nikakor ni uspelo.

Na začetku sem se v iskanje zaposlitve podala zelo optimistično, saj sem menila, da kot vestna, natančna ter delovna oseba, lahko pridobim zaposlitev dokaj lahko in hitro. Res, da nisem imela ogromno delovnih izkušenj, vendar sem se bila vedno pripravljena učiti vsega kar bi bilo potrebno znati za določeno delovno mesto. Dokaj hitro sem prišla do spoznanja, da je trg dela zahteven, marsikateri delodajalec pa išče možnosti, ki so najbolj ugodne za njih in njihovo podjetje.

Pred nekaj meseci sem se prvič srečala s programom Prvi izziv, ki mi ga je predstavila moja svetovalka na Zavodu RS za zaposlovanje. Tako so se mi odprla še ena nova vrata, kjer bi mi le lahko uspelo najti mojo prvo zaposlitev. Svetovalka me je že sama seznanjala z delodajalci, ki so bili seznanjeni s tem programom ter so se želeli podati v njega. Tako sem se udeležila kar nekaj razgovorov za delo znotraj programa. Vedno optimistična, vendar s kančkom previdnosti ter zadržanosti, da ne bi bila ob zavrnitvi preveč razočarana.

Tako mi je po nekaj poizkusih le uspelo pridobiti zaposlitev s programom Prvi izziv, za 15 mesecev, v Patriotu, ki je programski steber Mladinskega centra Dravinjske doline in je prostor, kjer mladi dobijo svojo prvo priložnost za delo, za razstavo, nastop in tako krepijo svoje kompetence. Tu opravljam delo, ki me veseli, z rednim dohodkom, kjer lahko širim svoje znanje ter izkušnje in spoznavam nove ljudi.

Moram priznati da se od podpisa pogodbe počutim bolj sproščena, ni mi treba razmišljati kako bom »pregurala« naslednji mesec. Ker sem po karakterju oseba, ki si rada dela odvečne skrbi, mi tale ena skrb manj res dobro dene. Počutim se koristno in bolj zrelo ter odgovorno, saj lahko končno rečem, da delam ter tako poskrbim za stvari, ki jih pred tem nisem mogla.

Tamara Orož