VELENJE – V soboto, 1.10.2016, se je odvil prvi lokalni dogodek organiziran s strani ambasadorjev projekta pod sloganom Junaki zaposlovanja – Vrnimo si prihodnost!
Lokalni dogodki so namenjeni mladim in delodajalcem. Tistim mladim, ki želijo poiskati priložnost, za ustvarjanje svojo prihodnosti. Gre za ključne momente projekta, kjer je zabavno, poučno in informativno.

Začeli so z delavnico ZA dostojno delo, ki je bila uvod v dogodek mladih ambasadorjev v eMCe placu. Dogodka se je udeležilo veliko število mladih, obenem pa veseli dejstvo, da so imeli mladi pravo priložnosti informiranja in mreženja.
Organizirana je bila tudi okrogla miza »Mladi UKREPajo!,« za katero so sedeli zares proaktivni, pogumni, drzni in drugačni posamezniki, ki so z mladimi delili svoje zgodbe, misli in nasvete, vodila pa jo je Urška Kljajič. Najbolj živahna debata je bila ravno na področju UKREPanja – »ko je treba stvari vzeti v svoje roke.« Gostje: lokalni umetnik, fotografinja, brezposelni prostovoljec, uspešna mlada podjetnica, Velenjčanka, ki je po dolgotrajni brezposelnosti službo našla v tujini, študent, StartUp-ovec, EVS prostovoljka, glasbenik, mladi kmet.

Sledil je tudi nagradni kviz in sobotni hip hop live jammin’.
Projekt, ki so mu izvajalci nadeli slogan Junaki zaposlovanja – vrnimo si prihodnost, financira Evropska komisija, izvajajo pa ga v partnerstvu, in pod pooblastilom Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zavod Mladinska mreža MaMa in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije.
mag. Maja Hostnik, direktorica Mladinske mreže MaMa je ob dogodku povedala: “Projekt je zastavljen na kombinaciji neformalnega učenja, promocije ukrepov Jamstva za mlade in aktivnega vključevanja mladih v družbene aktivnosti. Vse to jim omogoča, hitrejšo aktivacijo in vključitev na trg delovne sile ter jim veča možnosti za zaposlitev. Zavedamo se, da mladi potrebujejo priložnosti, da lahko ustvarjajo pogoje za svojo prihodnost, zato nam je še toliko bolj pomembno, da mladi ambasadorji za mlade organizirajo dogodke in jim na njim prijazen in dostopen način predstavijo možnosti, ki jih mladi imajo. Prvi Velenjski dogodek predstavlja ravno to – zaokroženo celoto mladinskega dela in dogodkov, od informiranja, neformalnega učenja, druženja in zabave. Vse to lahko mladi na enem mestu organizirajo v mladinskih centrih, ki jim nudijo varen prostor in možnosti za izražanje. Prav zato je partnerstvo z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije, ki pokriva tudi področje pravic mladih, za nas zelo pomembno, saj se vsebinsko zelo dobro dopolnjujemo. Veselimo se naslednjih 11 dogodkov, ki se bodo zvrstili v mladinskih centrih vse do marca 2017, ko bo organizirana nacionalna konferenca.”
Zala Turšič, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije: “Poleg super glasbenega programa smo danes z mladimi iz Velenja in okolice imeli priložnost spoznati lokalne junake, ki delujejo na različnih področjih, nekaj časa pa smo namenili tudi kršitvam, s katerimi se soočamo pri delu ter načinom, kako lahko ukrepamo. Poleg poznavanja priložnosti, ki mladim lahko pomagajo pri iskanju zaposlitve, se morajo mladi zavedati tudi pasti, ki jih pri tem čakajo, ter se jim skupaj z drugimi v tovrstni situaciji zoperstaviti. Dostojno delo bomo namreč dosegli le s sodelovanjem, informiranjem in UKREPanjem.”

Kmalu sledi dogodek v Trbovljah, se vidimo!