MCP-PC NVO logo PDF

V soboto 11. februarja, je v prostorih Večgeneracijskega centra Pomurje – enota Ljutomer, potekal dogodek lokalnih ambasadorjev projekta, ki so mu mladi nadeli slogan Junaki zaposlovanja – vrnimo si prihodnost. Poimenovali so ga – “Služba – sposobnost ali naključje?”

Program dogodka je bil pester, uvodoma pa je mag. Maja Hostnik, direktorica Mladinske mreže MaMa, predstavila ukrepe sheme Jamstva za mlade, ki vključuje tako preventivne ukrepe skozi izobraževanje, kot ukrepe za usposabljanje ter hitro aktivacijo na trg dela. Nadaljeval je Želimir Stanić iz ZSSS ki je za mlade in ostale udeležence izvedel delavnico o dostojnem delu, ki je danes ob hitrih družbenih spremembah vse bolj potrebna. Namen delavnice o dostojnem delu je informiranje mladih o dostojnem in prekarnem delu ter jih opolnomočiti v njihovem iskanju zaposlitve / pri opravljanju njihovega dela. Prekarnega dela je med mladimi v Sloveniji vse več.

Sledilo je predavanje – Konoplja kot zdravilo in možnost zaposlitve.  Božidar Radišič iz društva PEST je udeležencem predstavil možnosti uporabe konoplje v zdravilne namene. Kot pravi: “Edini stranki učinek konoplje je kazen.” Konoplja se uporablja za proizvodnjo in je kot pravi, izredno uporabna ter nudi ogromno poslovnih priložnosti.

Kot iztočnico za debato in izmenjavo izkušenj so organizatorji predvajali dokumentarni film v katerem so bile predstavljene aktivnosti za mlade, obenem pa je film ponujal vpogled v delodajalce, ki so naklonjeni zaposlovanju mladih, saj se zavedajo, da mladi radi delajo. Občutek udeležencev po filmu: “Delati moraš tisto kar imaš rad.”

Nina Stegmüller iz MC Prlekija je na okrogli mizi predstavila predvsem občinski projekt – strategijo za mlade, ki kot pravi sama “posega v vsa področja v lokalni skupnosti.” Želimir Stanić iz ZSSS je poudaril, da je neformalno izobraževanje pomembno, predvsem je izpostavil delo v lokalnih skupnostih. Na vprašanje “koliko” so mladi aktivni je odgovoril, da se stanje spreminja, a je izpostavil, da je zelo pomembno, da mlada oseba dela tisto kar jo zanima. Jasmina Klemenčič, mlada podjetnica s področja neformalnega izobraževanja se ukvarja z inštrukcijami, prevajanjem, lektoriranjem itd. Govorila je o strahu med mladimi, o pomislekih ob preizkušnjah in na svojem primeru predstavila, da je kritika vedno dobrodošla, da pa je pomembno vztrajati in zasledovati tisto, kar rad delaš. Nataša Lorber iz SUN Gornja Radgona je govorila o tem kako uresničiti idejo. “Dejstvo je, da je potrebno nekako začeti,” je povedala in predstavila težavo v previsokih pričakovanjih mladih, predvsem glede plače. Težave vidi tudi v informiranju, predvsem glede razumevanja in plačevanja davkov. Izmed vse bolj potrebnih dodanih vrednosti je izpostavila pomembnost neformalnega izobraževanja, razvijanje mehkih vsebin, ipd. Sklenila je, da je potrebno pričeti mlade vključevati že kmalu, saj mehkih vsebin, šola ne poda. “Vrlin podjetnosti,” kot pravi.

V razgovorih z delodajalci in predstavitvah podjetnih poti se je izpostavilo, da je predvsem pomembna samozavest. “Pomembno je, da se najdeš.” Mladi so v odprtem dialogu prejeli veliko nasvetov in usmeritev, predvsem pa so se vsi strinjali, da je potrebno biti samoiniciativen in se angažirati. Nasvet za mlade: podjetništvo JA, če le imate podjetniško žilico, a potrebno se je zavedati svojih pravic. Zbrani so poudarili, da lahko mladi velikokrat izkoristijo veliko priložnosti, ki so jim ponujene v okviru neformalnih izobraževanj in da je to okolje potrebno izkoristiti. “Pomembno je mreženje, vlaganje vase, potrebno si je upati” so sklenili ustvarjalci dogodka Junakov zaposlovanja.

Sebastjan, 22, udeleženec dogodka: “Res mi je bil všeč film, v katerem so bile predstavljene neke stvari, ki mi bojo prišle prav. Res nam mladim velikokrat verjetno zmanjka kaj na samozavesti, se mi pa zdi, da več kot imamo informacij in nasvetov iz prve roke, bolje nam gre tudi na tem področju.”

Projekt, ki so mu izvajalci nadeli slogan Junaki zaposlovanja – vrnimo si prihodnost, financira Evropska komisija, izvajajo pa ga v partnerstvu, in pod pooblastilom Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnostiZavod Mladinska mreža MaMa in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije.

Več o projektu na:www.junakizaposlovanja.si

Dodatne informacije: jamstvo@sindikat-zsss.si, 031 709 093, www.junakizaspolovanja.si

16649133-819722871499571-4114183063572801350-n 16681923-930475713755784-8212540647434038276-n 16683919-819722854832906-1235146174841174395-n (1)