Tudi ti lahko sodeluješ, predstaviš svoje inovativne, kreativne in drzne ideje in si aktiven v družbi.

Po celi Sloveniji bomo iskali mlade aktiviste in aktivistke, ki si želijo obuditi dogajanje v svojem lokalnem okolju, pokazati, da smo mladi aktivni, deliti svoje znanje in se ob tem tudi sami nekaj naučiti, pridobiti nove izkušnje, ki so pomembne tudi na trgu dela ter se ob tem še zabavati. Z našim projektom želimo čim več mladim povedati, kakšne so možnosti, ki jih ponujajo ukrepi Jamstva za mlade in kako do njih dostopati.

Na kratko:

 1. Objavljen je razpis za ambasadorje in ambasadorke.

 2. Hitro se prijaviš, tako, da pošlješ obrazec s prijavo na jamstvo@sindikat-zsss.si .

 3. Iz vsakega kraja izberemo 4 posameznike- ambasadorje in ambasadorke.

 4. Skupina ambasadorjev se udeleži pripravljalnega sestanka z ekipo, ki vodi ta projekt, kjer skupaj nabirajo ideje, kakšno dogajanje bi radi pripeljali v to okolje.

  Skupina ambasadorjev se izobrazi (opremi) o temah in vsebinah, ki se tičejo možnosti za zaposlovanje mladih ter sodelovanje v družbi .

 1. Po izboru ima skupina ambasadorjev 2 meseca časa, da v sodelovanju z ekipo dokončno oblikuje potek dogodka.

 2. Začne se promocija dogodka .

 3. Izvede se dvodnevni dogodek, kjer se v prvem dnevu ekipa ambasadorjev ponovno sreča z ekipo projekta, dodela še zadnje malenkosti ter se pripravi na izvedbo.

  Drugi dan skupina ambasadorjev z ekipo projekta izvede dogodek, namenjen širši skupini mladih.

 1. Sledi veselje in praznovanje ob uspešni izvedbi, spoznanje, da smo vsi ob tem naučili ogromno novih stvari, spoznali nove ljudi ter se imeli fino.

 2. Svoje vtise delimo z mladimi iz cele Slovenije, preko objave blogov, fotk in komentarjev na spletni strani www.junakizaposlovanja.si .

S projektom bomo obiskali 12 različnih krajev po Sloveniji in tam s pomočjo mladih ambasadorjev in ambasadork organizirali dogodke, ki bodo namenjeni mladim. In pri tem najbolj zaupamo tem mladim, ki v tem okolju živijo in ki najbolj vedo, kaj tisto okolje potrebuje. Zato so tvoje ideje zelo dobrodošle.

Seznam krajev in okvirne datume dogodkov lahko najdeš tu.

V tvojem lokalnem okolju bomo objavili poziv, s katerim iščemo mlade ambasadorje in ambasadorke. Poziv bo objavljen preko območje službe Zavoda RS za zaposlovanje, preko mladinskih centrov v tvojem okolišu, preko mladinskih organizacij, pa tudi na spletu ter družbenih omrežij – Facebooka in Twitterja. Bodi torej pozoren na objave, ne odlašaj in se prijavi!
Iščemo mlade, ki so morda brezposelni in študente, ki imajo ogromno idej, kaj vse bi lahko počeli. Tudi, če že imaš službo, pa bi v prostem času rad uresničil še več svojih idej, se prijavi. Iščemo tiste, ki ste že aktivni v kakšni organizaciji ter imate s tem že nekaj izkušenj, pa tudi tiste, ki še nikoli niste počeli kaj takega, ampak bi se radi preizkusili v novih stvareh, ste kreativni in imate super ideje.
Izpolniti moraš obrazec, ki je dostopen tu ter nam ga poslati na: jamstvo@sindikat-zsss.si

S tem izražaš svojo željo po tem, da narediš nekaj zabavnega in poučnega za mlade iz tvojega okolja ter z ostalimi mladimi v naslednjih nekaj mesecih oblikuješ ter nato izvedeš dogodek v tvojem kraju.

To pomeni, da boš lahko uresničil neko svojo idejo, organiziral dogodek za svoj kraj, kamor bo prišlo ogromno mladih iz tvojega okolja, hkrati se boš ti nekaj naučil, delil znanje z drugimi in ob tem užival.

Ambasadorji, ki bodo izbrani se bodo najprej udeležili izobraževanja na temo zaposlitvenih možnosti za mlade in ukrepih, ki so jim na voljo, ter sodelovanja v družbi, kjer se bodo naučili več o teh tematikah ter se s tem pripravili na organizacijo dogodka po lastni izbiri.

Nato bodo v 2 mesecih s pomočjo projektne ekipe oblikovali dogodek za mlade, ki bo namenjen informiranju drugih v tvoji skupnosti o možnostih, ki za mlade obstajajo, ga izvedli v svojem okolju ter uresničili svojo idejo, hkrati pa ob tem pridobili nova znanja, ki jih bodo lahko delili tudi med druge mlade.

Prav tako bodo dobili vse potrebne zadeve, da pripravijo dogodek po lastnem izboru. Pri organizaciji ti bomo pomagali mladi, ki vodimo ta projekt oziroma projektna ekipa.

Poleg tega bo vsak ambasador oziroma ambasadorka (izbrani bodo 4 iz vsakega okolja) dobil tudi honorar za izvedbo dogodka.

Organiziraš lahko takšen dogodek ali aktivnost, za katerega misliš, da bi bil zanimiv tudi za tvoje sovrstnike oz. ostale mlade iz tvojega okolja, pri čemer imaš v mislih informiranje mladih o ukrepih zaposlovanja, pogojih dela in participaciji. Lahko gre za risanje grafitov, za športno prireditev, kulturno prireditev, koncert, debato, projekcijo filma, snemanje filma, gledališko predstavo, srečanje mladih in politikov iz tvojega okolja, ali kaj podobnega.

Upoštevati moraš le, da je zadeva varna, da bo pritegnila ostale mlade ter da mora biti dogodek odprte narave, kamor lahko pride kdorkoli od mladih.

Prav tako verjamemo, da se lahko mladi tudi v prostem času ogromno naučimo, zato mora dogodek za udeležence nuditi prostor, kjer aktivno sodelujejo ter s tem pridobivajo nova znanja.

Na dogodku ti bo pomagala tudi naša ekipa, ki bo poskrbela, da bodo te mladi pridobili tudi koristne informacije za njih – od možnosti zaposlovanja, do možnosti kasnejšega sodelovanja v družbi, itd.

Skupaj z našo ekipo bomo zasnovali dogodek, na katerem je namen;

 • uresničiti tvojo idejo ter s tem popestriti dogajanje v tvojem okolju,
 • mlade, ki se bodo dogodka udeležili informirati o zaposlitvenih možnostih ter možnostih sodelovanja v družbi in
 • se imeti fino in spoznati, kako zelo je lahko zabavno sodelovanja v družbi ter organiziranje dogodkov ter nabiranje novih znanj.
Mi verjamemo, da smo mladi sposobni, aktivni ter lahko družbi ogromno ponudimo. Četudi še nikoli v življenju nisi počel česa podobnega, se lahko prijaviš, saj ti bo vseskozi pomagala ekipa projekta. Pred samim začetkom bo tudi organiziran sestanek, kjer ti bomo posredovali vso potrebno znanje s področja zaposlovanja mladih in sodelovanja v družbi ter drugih temah, ki te bodo zanimale.

Predvsem pa te bo ekipa spremljala ves čas priprav in tudi pri sami izvedbi dogodka ter ti nudila pomoč ter mentorstvo. Namen vsega tega je tudi, da se sam preizkusiš v novih izzivih in se ob tem naučiš kaj koristnega.