V soboto, 1.10.2016,  je potekal prvi lokalni dogodek organiziran s strani ambasadorjev projekta pod sloganom Junaki zaposlovanja – Vrnimo si prihodnost! Lokalni dogodki so namenjeni mladim in delodajalcem, zbralo pa se je 10 mladih podjetnikov in mladih aktivistov (lokalni umetnik, fotografinja, brezposelni prostovoljec, uspešna mlada podjetnica, Velenjčanka, ki je po dolgotrajni brezposelnosti službo našla v tujini, študent, StartUp-ovec, EVS prostovoljka, glasbenik, mladi kmet).

Začeli so z delavnico ZA dostojno delo, ki je bila uvod v dogodek mladih ambasadorjev v eMCe placu. Dogodka se je udeležilo veliko število mladih, obenem pa veseli dejstvo, da so imeli mladi pravo priložnosti informiranja in mreženja. 

Organizirana je bila tudi okrogla miza »Mladi UKREPajo!,« za katero so sedeli zares proaktivni, pogumni, drzni in drugačni posamezniki, ki so z mladimi delili svoje zgodbe, misli in nasvete, vodila pa jo je Urška Kljajič.

Izsledki iz okrogle mize:

Nastja Kramer, ki vodi uspešno trgovina z zdravo prehrano, pravi, da je za uspeh pomembna samo idej in nato nujna realizacija. Izpostavlja, da je za trgovino malinca Nastja- povezala vse stvari, ki jih je rada počela že prej in nato ideje hitro realizirala in preko prvega izziva zaposlila 5 mladih.

Zlatko Marinovič je glasbenik, ki inštruira mlade. Sodeluje pri MC udarnik in je aktiven posameznik. Pravi, da bo verjetno sledil karieri v glasbi, a da »pustimo času čas. «

Tilly se kot fotografinja počuti kdaj prezrto, kdaj pa preveč iskreno. Iskrena je bila tudi v blogu, ki ga je spisala,: »poklic fotografa upada, ali pa vsaj vrednost poklicu. Saj že s pametnim telefonom narediš dobro fotko

Miha Oblišar, še en glasbenik, ki pa je zaposlen preko javnega dela v Mladinskem centru Velenje, saj druge službe ni bilo. Kot pravi, ko je treba, delaš vse, v glasbi pa da »veliko denarja ni, a če delaš in si družaben – se obrestuje

Peter Apat iz turistične kmetije Apat je strojnik, ki kot pravi, je po spletu okoliščin prešel iz dela v podjetju Akrapovič (kar je bila prej njegova sanjska služba) do vodenja kmetije. Zakaj? Po pogovoru z družino so prišli do skupnega imenovalcu, da je škoda, da pustijo svoje podjetje, svoj biznis. Z Ženo Lauro sta se odločila, da prevzameta družinsko tradicijo, in si ustvarita družino na kmetiji. Začetki so bili kljub temu težki in srečevala sta se z mnogimi izzivi pravi, »a, če si vztrajen, uspe,« zatrjuje.

Biljana Škarja, vodja Saša Inkubatorja, ker dajejo podporo mladim podjetnikom in mlade spodbujajo k podjetništvu je ponosna, da v okviru njihove dejavnosti mladim ponujajo tudi co-working prostor. Skupaj z mentorji mladi realizirajo svoje podjetniške ideje na podlagi podjetniških znanj, ki jih organizirajo v Saša inkubator.

Miha Cojhter je izkušnje pridobival v tujini, dela pa na področju razvijanja inovativnih rešitev na temo turizma in arhitekture.  Trenutno v Galeriji Velenje skrbi za nove inovativne programe. Izpostavil je pomen trženja in prodaje.

Maja Hudej dela pa v Angliji, v transportni logistični pisarni. Po diplomi je obstala na točki, ko je želela več. Od zabave pri nas je odšla v tujino, na priporočilo kolega. »Na začetku je bilo res težko,« a moraš biti vztrajen pravi.

Blaž Blažinčič  išče priložnosti kot študent v tujini. Študent računalništva si pridobiva izkušnje z rednim delom skozi študij, priložnost pa je preko prijateljstva  dobil na Nizozemskem.

Ana iz Portugalske je EVS prostovoljka v Mladinskem centru Velenje in študentka prava. Kot pravi je prišla k nam, ker so na Portugalskem mladi glede služb v nezavidljivem položaju, tu pa si nabira kompetence. Izpostavila je tudi, da nikjer ni lahko.

Glavni poudarki, ugotovitve, predlogi ali citati:

… priložnosti so, potreben pa je pogum …

… ključna sta marketing in prodaja …

… za vsako dobro zgodbo je ogromno odrekanja …

… dobiček je potrebno vedno vlagati naprej …

… najbolj te mora biti strah, ko ti najbolj gre … delati je treba …

… birokrati ne znajo reševati težav, še posebej ne ob uvedbah novih sistemov …

… največ izzivov nastane pri financah …

… mladi imajo morje idej … 

Dan se je zaključil tako, da so mladi ambasadorji za obiskovalce organizirali koncert, na katerem so izbrane glasbene skupine nastopile prvič ter tako dobila priložnost za prvi nastop ravno v sklopu Junakov zaposlovanja. Pozitivne zgodbe in spodbude za naprej so navdušile marsikaterega udeleženca. Veseli dejstvo, da so prav Junaki zaposlovanja tisti, ki so mladim podali dobre spodbude za naprej ter konstruktivno in neposredno iz prakse sporočili s čim se srečujejo pri delu neposredno tam kje je ključno – na trgu dela.

Spodaj si lahko ogledaš tudi nekaj utrinkov z dogodka.